Dr Slavica Veselinović,
pedijatar sa dugogodišnjim iskustvom, homeopata, član homeopatske sekcije SLD.

"Kada sam otkrila homeopatiju, pred mene je izašao divan svet jedinstva ljudske duše, tela i neponovljive Božije kreacije. Nijedan metod zvanične medicine niti lekovi koje ona upotrebljava, ne može tako čudesno vratiti pacijentu sklad njegovih životnih funkcija. Srećna sam što mogu da se posvetim lečenju svojih pacijenata homeopatijom".


060/01-36-177

lavica.ves@gmail.comJorgić Svetozar, homeopata klasične homeopatije,oženjen, troje dece:

"Homeopatija nije samo holistička medicina koja će vas osloboditi MENTALNIH, EMOTIVNIH I FIZIČKIH simptoma. Ona pomaže čoveku da duboko zaviri u sebe, da otkrije svoje skrivene talente, da pokuša u životu neke stvari za koje nikad nije imao hrabrosti ni snage. Istina, ponekad u sopstvenom ja otkrijemo neke osobine koje nam se baš ne dopadaju i ruše lepu sliku koju imamo o sebi samima, ali zar to nije samo jedna faza u čovekovom duhovnom razvoju i stremljenju ka Bogu. Tek kada upoznamo sebe i pomognemo sami sebi bićemo sposobni da pomažemo drugima.
I kao što Latini svojevremeno rekoše "Aude sapere!" ("Usudi se da budeš mudar!"), dodao bih: Usudite se da PROMENITE nešto u svom životu! Homeopatija vam u tome može pomoći. "


064/12-00-170

jorgic.toza@gmail.com


Reč homeopata

Dr. Slavica Veselinović, pedijatar i homeopata:
LEČENJE HOMEOPATIJOM AKUTNIH SLUČAJEVA

Homeopatijom se mogu lečiti akutne i hronične bolesti. Za lečenje hroničnih bolesti koje dugo traju potrebno je, pre svega, strpljenje pacijenta i homeopate kao i veština kojom se vodi takav slučaj. To je proces, i to obavezno treba naglasiti pacijentu; čarobnih formula i štapića nema ali ima sjajnih pomaka i zadivljujućih efekata i isceljenja koje nas, homeopate, ostavljaju bez daha i opravdavaju veliku veru koju imamo u ovaj sistem lečenja. Nećete uzimati "stotinu" lekova svaki dan, kako inače morate pri lečenju hroničnih bolesti konvencionalnom medicinom, već će jedan, pravilno odabrani i birani lek, pravilno doziran , u različitim intervalima, moći da olakša većinu Vaših tegoba.

Šta je to akutna bolest? To je svaka bolest koja naglo nastaje, ima svoje trajanje neko vreme i završava se ozdravljenjem organizma ili smrću. Puno je takvih bolesti, kao na pr. zarazne bolesti: grip, prehlada, ovčije boginje, zauške, male i velike boginje i dr. ili nezarazne bolesti kakve su akutne upale želuca (gastritis), upale mokraćne bešike (cistitis), žučne kese, bubrega i dr. Akutnim bolestima možemo nazvati i povrede tkiva i organa, iznenadni jak strah, napad panike i dr.

Homeopatija ima značajno, rekla bih istaknuto, mesto u lečenju akutnih biolesti. Nigde ne vidimo takve sjajne i dramatične pomake u isceljenju kao u lečenju akutnih bolesti. Homeopata će na osnovu Vaše priče (ili priče pratioca) o trenutnom stanju, saznati kako je bolest počela, šta su bili uzroci, kada su počeli simptomi, kojim redom su se javljali, tačnog opisa stvari i postupaka koji Vam čine bolje ili gore stanje, propratnim znacima ( znojenje, žeđ, apetit, boja kože, ), raspoloženjem tokom bolesti, Vašoj aktivnosti, delu tela koji je zahvaćen, i znati da odabere pravi lek. Homeopatski lekovi se mogu davati u vidu tečnosti koja će se piti ili u vidu malih kuglica koje će se rastapati u ustima. Od Vašeg stanja, ozbiljnosti bolesti i simptoma zavisi koliko često i dugo ćete uzimati lek. Nekada to može biti na 5 min (u životno opasnim situacijama), pola sata ili na 3 odn. 4 h. To je procena homeopate, a prvenstvenio zavisi od Vašeg odgovora na lek i brzine kojom se simtomi povlače. Homeopata aktivno učestvuje u Vašem lečenju i pruža Vam stručnu podršku. U svakom slučaju, lek se prekida uzimati kada nastupi značajno poboljšanje. Tada smo već aktivirali Vaše unutrašnje snage odbrane i tok oporavka se prirodno nastavlja. I, naravno, lek je potpuno neškodljiv i neće imati propratne negativne efekte kakve imaju gotovo svi farmaceutski preparati.

Poslušajte savete homeopata: Umesto da čekate u dugim redovima u čekaonicama gde se možete još više razboleti, umesto da potrošite gomile novca na različite lekove koji rešavaju samo parcijalno problem, posavetuijte se sa vašim homeopatom oko izbora i načina uzimanja leka i skratite vreme oporavka. Možete imati i mali set prve pomoći kojim ćete moći rešiti manje ozbiljne zdrastvene tegobe.

Sada, kada je u porastu broj obolelih od gripa i akutnih virusnih infekcija disajnog sistema, razmislite da se homeopatskim načinom lečenja mogu preduprediti komplikacije i značajno skratiti tok i ublažiti tegobe bolesti.Jorgić Svetozar, homeopata klasične homeopatije:
TOK LEČENJA U HOMEOPATIJI

Ono sto suštinski razlikuje homeopatiju i klasičnu medicinu jeste sam pristup pacijentu i problemu sa kojim pacijent dolazi. Medicina ce lečiti "BOLEST u čoveku" a homeopatija "ČOVEKA sa bolešću". Kada pacijent dođe kod doktora konvencionalne medicine sa problemom bola u kolenu i posle postavljene dijagnoze dobije propisanu terapiju, i pacijent i doktor očekuju vrlo brzo ublažavanje tegoba i nestanak simptoma. I, zaista, posle kraćeg vremenskog perioda simptomi bola u kolenu nestaju i na obostrano zadovoljstvo doktor će proglasiti pacijenta izlečenim. Pacijent će na kontroli reći da sad ima probleme sa ubrzanim radom srca i povremenom depresijom međutim pojava ovih novih simptoma verovatno neće biti povezivana sa prethodnom tegobom i pacijent će biti poslat kod specijaliste za srce i psihijatra.

Konvencionalnu medicinu neće mnogo zanimati pacijentov način zivota, njegove navike, emocije, stavovi o životu, a to je upravo ono što homeopatu zanima. On zna da se problem sa kolenom nije pojavio niotkuda već da je to odraz poremaćaja celog imunog sistema. To znači da homeopata mora uzeti u obzir sve pacijentove mentalne, emotivne i fizičke simptome, uklopiti ih i prepisati lekovitu supstancu koja ce podstaći vitalnost pacijenta na sva 3 nivoa (mentalnom,emotivnom i fizičkom). Na taj način neće biti otkonjena samo posledica (bol u kolenu), već i uzrok koji se nalazi u mentalno-emotivnom stavu pacijenta. Zbog toga u homeopatiji ne očekujemo samo puko nestajanje fizičkog simptoma već podizanje vitalnosti pacijenta i na svim dugim nivoima.

Ako pacijent na prvoj kontroli kaže: "Imam više energije, odlučniji sam. brže rešavam životne probleme, brže izlazim iz emotivno-stresnih situacija, imam više samopouzdanja, bolje se kontolišem u vezi loših navika (pušenje, alkohol, preveliki apetit), tada znamo da se vitalnost pacijenta povećala i da je samo pitanje vremena kada će fizička tegoba zbog koje se pacijent javio nestati. Ponekad u samom procesu izlečenja može doći do kratkotrajnog i blagog pogoršanja postojećih tegoba. To se zove "homeopatska agravacija". Ovo jedobar znak za svakog homeopatu i znači da je "lekovita supstanca" koju je prepisao pokrenula vitalnost pacijenta na akciju i samoizlečenje i da je sad samo pitanje vremena kada će se tegobe povući.

Ukoliko tegoba sa kojom je pacijent došao traje npr. 10 godina nerealno je očekivati da ona nestane u roku od mesec dana. Simptomi mogu biti ublaženi u tom roku ali za istinsko, dubinsko izlečenje treba malo više vremena i strpljenja.Jorgić Svetozar, homeopata klasične homeopatije:
LEČENJE TUGE U HOMEOPATIJI

Tuga je prirodno čovekovo stanje koje dolazi od osećanja gubitka bilo da se radi o voljenoj osobi (partner, prijatelj, roditelj..) ili gubitku vezanom za materijalna dobra, socijalni status ili sl. Ukoliko osoba koja je doživela gubitak bilo koje vrste posle izvesnog vremena nastavi da funkcioniše normalno, da radi i komunicira sa svojom okolinom, možemo reći da takvoj osobi neće biti potreban homeopatski tretman. Međutim, ukoliko osoba počne da se povlači u sebe i postane nesposobna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti u kući i na poslu, tada joj je potrebna pomoć. Homeopata će prepisati odgovarajuću lekovitu supstancu (lek) na osnovu pacijentovog načina izražavanja tuge i drugih simptoma.

Uobičajena tipologija obuhvata nekoliko takvih stanja:
  • 1. Osoba se povlači u sebe i svoj svet. Želi da bude sama, sluša tužnu muziku i ne podnosi tešenje. Duboko je povređena ali ne može ni da plače ni da pokaže svoja osećanja. Dobar je slušalac za tuđe probleme ali o svojim neće progovarati. Postavlja zaštitni zid između sebe i drugih da ne bi bila ponovo povređena. Nebrojeno puta će se vraćati na događaje iz prošlosti kada je bila povređena. Od ostalih simptoma možemo primetiti stalno uzdisanje, mržnju i osvetoljubivost prema osobama koje su je povredile. Pre samog povređivanja, ove osobe su uložile u odnos sa partnerom kompletnu svoju ličnost tako da kada dođe do raskida veze osećaj odbačenosti je ogroman. Teško uspostavljaju nove kontakte a kada ga i uspostave to je veza gde ne moraju da ulože mnogo emocija i gde je praktično nemoguće ostvariti neku dublju vezu. Lekovita supstanca koja se daje u slučajevima poput ovog (hronična tuga) je NATRIUM MURIATICUM.
  • 2. I ova osoba moze imati uzdisanje kao i zadržavanje emocija u sebi kao i gore opisana osoba ali taj period neće trajati dugo već će posle nekog vremena doći do ekspozije osećanja, histeričnog plača, promena raspolozenja itd. Pre samog povređivanja osoba je bila romantična, sklona umetnosti i vrlo senzitivna a na poslu vrlo savesna i odgovorna. Na fizičkom nivou osoba može imati snažne grčeve što samo govori da se osoba nalazi i u snažnom emotivnom grču. Lekovita supstanca je IGNATIA i daje se obicno u situacijama tuge koja se dogodila u bliskoj prošlosti.
  • 3. Treća osoba, još dok se nalazi u zdravom stanju, uspostavlja mnogo kontakata, ima mnogo poznanika i prijatelja. Sebe mnogo daje u tim odnosima, vrlo je saosećajna, ulaže dosta emocija i energije i očekuje da će joj se to i vratiti na neki način. Ali kako vreme prolazi a ona ne dobija pažnju i ljubav u meri u kojoj očekuje, dolazi do razočarenja i iscrpljenosti. Pravi opis za tugu ove osobe je APATIJA I NEDOSTATAK OSEĆANJA. Lekovita supstanca je PHOSPHORICUM ACIDUM.
  • 4. Za ovu osobu možemo reći da je ozbiljna, odgovorna i ambiciozna. Mogu biti direktori nekih firmi i organizovati posao za određeni broj ljudi. Istinski će se truditi da posao uspe i vodiće računa o svakom radniku ponaosob. Međutim, ako svoje ambicije ne ostvare ili ih ostvare a zatim padnu sa svog društvenog položaja, javljaju se tuga i depresija. Sve im izgleda tamno i depresivno a u krajnjim slučajevima može doći i do samoubistva koje se najčešće ostvaruje skokom sa visine što simbolično odražava i njihov pad u društvenom smislu. Od prevelike brige ranije ostare i mogu imati jako izborano lice. U velikoj većini slučajeva imaju problema sa vidom.Lekovita supstanca je AURUM.
  • 5. Sve svoje tegobe pa i tugu i depresiju ove osobe potiskuju duboko u sebi a najlakše zaborave na probleme kada su fizički pa i mentalno zauzeti. Kroz nalaženje novih obaveza oni beže od problema. Vremenom steknu snažan osećaj dužnosti i vrlo su precizne i odgovorne. Međutim kad se jednog trenutka umore, požele da nađu izlaz u meditaciji, čitanju duhovnih knjiga i sl. Vrlo često su u snažnoj dilemi da li da ispunjavaju svoje dužnosti ili da upražnjavaju onu aktivnost koja njima pruža zadovoljstvo. Ako ne ispune svoju dužnost javlja se često i osećaj krivice.Ove osobe se osećaju kao u kavezu iz koga nema izlaza. Tuga se kod njih manifestuje kao osećaj da imaju težak teret na grudima. Lekovita supstanca je NAJA.
U slučajevima tuge i depresije mozemo koristiti i neke druge remedije: Sepia, Magnezium muriaticum, Magnezium carbonicum, Natrium sulphuricum, Pulsatila itd.