Najčešća pitanja

Na vaša pitanja odgovoraju:
dr. Slavica Veselinović i Jorgić Svetozar, homeopate klasične homeopatije.Može li homeopatski lek ojačati imuni sistem?

Odgovor:

Suštinska ideja homeopatije i jeste podizanje imuniteta tj. sposobnosti organizma da se sam izbori sa bolešću. U mnogim svakodnevnim situacijama naša vitalnost se bezbroj puta bori sa raznim izazovima kao što su stres, prehlade, virusi, povrede ali onog trenutka kada to više nije u stanju – dajemo odgovarajući homepatski lek.

Njegov zadatak je da pobudi i podstakne našu vitalnost i vrati zdravlje na nivo koji je bio pre same bolesti ili povređivanja. To znači da je uloga homeopatskog leka u izlečenju da PODSTAKNE IMUNI SISTEM NA REAKCIJU a kada on to učini – sve ostalo učiniće (pobuđeni) imuni sistem.

"Moja drugarica je glavobolju lečila homeopatski. Kada sam uzeo isti lek koji je homeopata prepisao njoj (imao sam glavobolju) – nisam osetio nikakvo poboljšanje. Zašto je njoj lek pomogao, a meni ne?"

Odgovor:

Dve osobe mogu imati glavobolju sličnog tipa (npr. čeonu glavobolju) a da je ipak potrebno prepisati dva različita homeopatska leka. Prva osoba će bol u glavi opisati kao pritiskajući a druga kao pulsirajući. Prva će reći da je uzrok njene glavobolje promena vremena a druga da se glavobolja javlja zbog iznenadnog emotivnog stresa. Prvoj osobi glavobolju će olakšavati tople obloge a drugoj stegnut šal oko glave..
  Sve ovo upućuje na to da su ove dve osobe zaista različite iako ih boli isti deo glave a to znači da je potrebno odrediti i dva različita homeopatska leka. Sama homeopatija kao holistička medicina posmatra čoveka kao sveukupnost mentalnih, emotivnih i fizičkih karakteristika pojedinca i samim tim za prepisivanje ispravnog homeopatskog leka nije dovoljno uzeti u obzir samo fizičke simptome jer su oni samo odraz mentalno-emotivnog stanja jedne osobe.
 • "Da li mogu sam uzimati homeopatske lekove bez konsultacije sa homeopatom? Da li u kući mogu imati neki homeopatski lek u slučaju nezgode, povređivanja i sl."

  Odgovor:

  Za određivanje koji homeopatski lek vam je potreban važno je uzeti u obzir najvažnije mentalno-emotivne i fizičke simptome. Kada sami sebi prepisujete lek znaćete koji su vaši fizički simptomi ali mentalno-emotivno stanje samom sebi gotovo je nemoguće odrediti jer niko ne može realno sebe da sagleda.
  Takođe, ukoliko želite da pomognete nekome u porodici dajući mu homeopatski lek – emotivna povezanost sa njima sprečiće vas da realno sagledate njihov mentalni i emotivni status. Zato uzimanje homeopatskih lekova u kućnim uslovima preporučujemo u sledećim slučajevima:

  • 1. Uz konsultaciju sa homeopatom koji već dobro poznaje vašu zdravstvenu situaciju ili
  • 2. U nekim JEDNOSTAVNIM akutnim slučajevima kao što fizičke traume: posledice udarca, uboja, ujeda, opekotina i sl. možete, kao prvu pomoć, imati u kući tzv. kutiju prve pomoći (homeopatski komplet lekova za prvu pomoć) i koristiti je kada je potrebno. Neki od lekova iz kompleta prve pomoći koji se najčešće koriste i stanja za koja su indikovani su:
   • •ARNIKA - homeopatski lek br.1 kod fizičkih povreda, napora, krvarenja iz nosa nakon povrede nosa, upale mišića nakon preterenog naprezanja, posle velikih hirurških zahvata gde se stvaraju hematomi ili pre stomatoloških intervencija koje će traumatizovati tkivo kao i u slučaju uganuća, iščašenja i sličnih fizičkih trauma. Kao i kod drugih homeopatskih lekova uzetih u akutnoj situaciji – važno je blagovremeno uzeti lek. Povređena osoba ima osećaj "kao da je prebijena", ne želi da ga dodiruju, kaže da je dobro mada je očigledno vrlo loše (karakteristično za primarnu fazu šoka).
   • •APIS – homeopatski lek br. 1 za ujede i ubode. Pomaže kod svih uboda i ujeda insekata koje prate crvenilo, gorući i zatezajući bol i otok. Povređena osoba nije žedna a sve tegobe joj se poboljšavaju od hladnih, odn. pogoršavaju od toplih obloga.
   • •RHUS-TOX – homeopatski lek br. 1 za povrede zglobova nakon podizanja tereta, saobraćajnog udesa, za povrede tetiva i mišića nastale od preopterećenja, kod ukočenosti vrata koja primorava osobu da pomera vrat i isteže ga.. Ukočenost je praćena izrazitim nemirom, bol se pogoršava od prvog pokreta ali sa daljim pokretanjem bol popušta (da je rhus-tox akutno indikovan zna se upravo po ovom simptomu: bolje mu je od kretanja); olakšanje oseća i od toplih obloga, masiranja..
   Drugi lekovi za prvu pomoć koji se mogu imati u kući su: CALENDULA, CANTHARIS, HIPERICUM, LEDUM, RHUTA..

  U svakom slučaju, kakvu god akutnu situaciju imali, posle ukazane prve pomoći odmah se obratite vašem homeopati ili drugom kvalifikovanom licu koje je kompetentno za vaš problem.


  U težim slučajevima odmah se obratiti HITNOJ POMOĆI ili transportovati povređenu osobu u najbliži DOM ZDRAVLJA ili BOLNICU.
 • Da li je homeopatija placebo?

  Odgovor:

  Uvek se polemisalo o tome da li je homeopatski lek, koji je energetski lek, u većini bez materijalnih čestica leka - i lek sa placebo efektima? Vera u izlečenje se naziva placebo (placebo - lat. "biti srećan"). Ispitivanja su pokazala da placebo efekat ima dejstvo u gotovo 1/3 slučajeva bilo kog lečenja, a način delovanja nikada nije tačno utvrđen. Homeopatski lekovi se ispituju na zdravim ljudima različitog pola, rase, obrazovanja, sa kontrolnom grupom koja prima placebo, i takvo striktno pravilo ispitivanja uvek pokazuje nedvosmisleni efekat homeopatskih lekova na ljude, za razliku od kontolne grupe sa placebom.

Tokom lečenja homeopatskim lekovima dece i životinja, gde nema mesta misljenju da je to placebo (smatramo da nemaju svest o tome "biće mi sigurno bolje") - upravo vidimo sjajne primere delovanja homeopatskog leka. I ne samo mi, homeopate, već i porodica, okolina, to jasno primećuje. Poslednja ispitivanja našeg poznatog neurokardiologa sa KBC "Bežanijaska kosa", dr Milovanovića i grupe matematičara i elektroničara o ulozi parasimpatičkog i simpatičkog nervnog sistema na srce (ali i ceo organizam) daje jednu potpuno novu sliku dejstva homeopatskih lekova.
Ovo, može se reći svetsko ispitivanje uradila je ekipa naših lekara, tradicionalno nepoverljivih prema homeopatiji. Ovde se primenjivalo individualno odredjivanje kardiološke terapije prema dominaciji jednog ili drugog sistema i, što je najinteresantnije, uradjeno je ispitivanje homeopatskog leka, gde se šematski vidi (meri preko pulsa, arterijskog pritiska) njegov uticaj na ove sisteme. Pacijent se posle uzimanja homeopatskog leka prati i to naznačeni parametri (pritisak, puls), zatim se podaci komjuterski obradjuju i tačno se vidi nedvosmisleno dejstvo homeopatskog leka na parasimpatikus i simpatikus (to je komandni centar našeg tela).
I, najznačajnije, pacijenti koji su lečeni homeopatskim lekom i praćeni, bili su potpuno izlečeni neškodljivim i jeftinim lekovima. Ovo se sigurno ne bi desilo da se pacijentu davao "prazan" odn. lek-placebo, što je još jedna, čvrsta naučna potvrda da homeopatski lek nije placebo.